Големи идеи за малки пространства

Малки пространства - съвети от дизайнери

Кошмарът „нямам място“

Часът е 7.00 сутринта. Приготвяш се за работа. Гардеробите преливат, но няма какво да облечеш. Блъскаш се в огромното канапе, което мразиш, но не може да изхвърлиш, защото е наследство. Малки предмети плават по пода. Излизаш от дома си с две синини от удар в масата, но все пак си се отървал от силно клаустрофобичното чувство. И така до следващата сутрин...

Много хора мислят, че живеят в малък апартамент. Поглеждайки силно на изток до Корея или Япония обаче, ще си дадем сметка, че жилище от 40-45 кв. м. е не само достатъчно, но и дори просторно в сравнение с алтернативните варианти за пребиваване. Къде тогава бъркаме и защо не може да организираме привидно достатъчна площ в изчистено пространство с място за всички вещи? Ето няколко етапа в процеса на метаморфозата, които ще ти помогнат в борбата срещу тягостната атмосфера на малките жилища.

 

1.Наблюдение

Наблюдавай навиците си. Реши коя дневна рутина за теб е важна и от коя можеш да се отървеш. Наистина ли имаш нужда от вана? Или пък от 10 метров кухненски плот при все, че нямаш време за готвене? Изследвай малките неща в ежедневието, подреди добре приоритетите си и премини към следващата стъпка.

 

2.Функционализъм

Зонирай наблюденията си. Дай си сметка от колко физическо пространство се нуждаеш за извършване на любимите ти домашни занимания или пък за съхранение на екипировката за екстремни спортове (знаем, че изхарчи повече, отколкото трябва за онзи сноуборд... не го изхвърляй туко-така) Направи си концепция къде ще почиваш, къде ще спиш, къде ще се храниш или казано на по-професионален език: подготви функционалното разпределение на апартамента. 

 

 

3.Същински ремонт:

Обърни специално внимание на 70% от това, което те заобикаля – стените, пода и тавана. Мит е, че светлите цветове са най-подходящи за тесни стаи, но ако все пак предпочиташ бледите тонове – заложи на тях. В противен случай един наситен или среднотъмен нюанс би създал прекрасно усещане за дълбочина. Имай предвид, че на малките пространства им отиват тъмни стени, но значително по-малко тъмни тавани. Богатият тон около нас и светлата боя над нас правят стаята да изглежда много по-широка и по-висока отколкото всъщност е. Подовата настилка нека бъде с по-малко фуги – колкото по-големи плочи монтираш на пода, толкова по-добре... А и по-лесно се чисти. Ако си фен на мокети и тапети, избери мотиви с по-едри шарки - причината е същата като при настилките. Подчини и завесите на това правило и няма да сгрешиш.


4.Мебели:

Време е да се отървеш от наследственото канапе – голямо е, грозно е и събира прах. Замени го с по-ефирна мебел. Мебел стъпила на крачета, а не директно на пода. Многофункционална мебел. Стъклена мебел. Огледална дори. Мебел, която позволява свободното циркулиране на въздух, хора и домашни любимци в пространството. Разположи мебелите близо до стените, за да има пространство в средата за онази тренировка, която отлагаш вече втора седмица. Ще видиш, че така ще се отвори много повече място и за декорация.

 

5.Декор

И не, играчките от шоколадови яйца Киндер, поставени на рафта не са декор. Тях ги прибери зад плътни вратички, заедно с всички останали дреболии, които дразнят погледа. Или пък ги изхвърли. На тяхно място подбери нещо наистина стойностно, нещо елегантно, може и хендмейд... Нека то да се превърне в акцент. Така вниманието ще е концентрирано върху красивата ваза от венециански порцелан и съвсем ще забрави, че целият този разкош се развива на площ от само 40 кв. м.

 

Хареса ли ти статията? Тогава може би ще ти допадне и:

Как интериорният стил на дома издава нашата персоналност?

Интериорен дизайн според зодията

Практични напътствия за фън-шуй у дома