Какво е Japandi?

Japandi интериорен стил

Думата Japandi е микс между английските думи Japanese и Scandinavian. В нея японското и скандинавското влияние се обединяват, за да създадат едно ново усещане на спокойствие, органичност, баланс и японска естетичност. Напълно естествено и очаквано този стил се появи последните години и придоби голяма популярност.

Минималистичните, изчистени форми замениха натруфените елементи и детайли от класическия, рустикалния и шик стила. Хората започнаха да търсят удобството, комфорта и естетиката в натуралните материали и цветове. Този стил носи наслада за сетивата и изразява вътрешен баланс. 

Допълнителен тласък към него дава и все по-налагащата се тенденция за отговорност към околната среда. Джапанди се уповава на екологичните материали, рециклируемите елементи, възможно най-природосъобразен начин на живот. Линиите са изчистени, формте прави, цветовете пастелни и натурални.

Майк Викинг (автора на “Малък наръчник по Хюга”) пише “Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“. 

Скандинавската концепция за интериор носи точно този печат на хюга - рустикален дом с  неутрални, успокояващи цветове и прости оформления. Те могат да внесат земен стил в пространството като успоредно с това запазят модерното излъчване. 

Японският дизайн допринася за акцент върху топлите, наситени цветове и изживяването “закрито/открито”, което позволява на дома да е уютен, но същевременно придава усещане, че се намираме сред природата. Този дизайн ни помага да се чувстваме спокойни.

Ето и някои съвети от нас, как да превърнете вашето кътче в Джапанди дом:

  • Less is more - следвайте принципите на минималистичния японски дизайн
  • Придържайте се към простите, изчистени линии
  • Разчистете пространството, отървете се от всяка ненужна вещ, мебел, аксесоар
  • Заложете на естествените тъкани като лен, памук, вълна
  • Изберете естествените тонове на дървото и им се насладете. Не използвайте ПДЧ плоскости и ПВЦ стенни панели. Ако искате декоративна стена - гипсовите тухли са добро решение, както и изчистените дървени ламперии
  • Изполвайте устойчиви материали в натурални цветове, Reuse културата е наша отговорност и бъдеще
  • Заложете на малко, но качесвени мебели, изработката е от изключително значение
  • Използвайте картини с изчистени линии, бледи пастелни цветове, светли рамки
  • Внесете външния свят в интериора под формата на растения в керамични кашпи. Листнодекоративните и бамбукът са широко използван в японския дизайн
  • Не търсете симетрията и непременно правилни форми, красотата е в естественото, такава каквато я намираме в природата
  • Осветителните тела са основен акцент в този стил. Ратанови полилеи са често използвани. Светлината трябва да е топла и мека. Свещите са изключително подходящ елемент.

Надяваме се да сме били полезни и поне малко да сте се вдъхновили!

 

Ако имате нужда от нашата професионална помощ можете да ни потърсите.