Как да изберем правилните завеси в интериора?

Завеси

На пръв поглед те са просто допълващ детайл, но могат да променят изцяло визията и концепцията на помещението.

Освен функционално предназначение, те играят и чисто декоративна роля и са неизменна част от интериорния проект, задължителен финиш, внасящ уют и обем в пространството. Естествено има тенденции в платовете и материала, но най-важното е да са правилно съчетани цветово, да допълват интериора и да отразяват уникалността и характера на проекта. Ще разгледаме избора на завеси в няколко стъпки:

 

Размери, начин на окачване и слоеве, подгъв

Дължина, ширина и окачване. Най-често използваният вариант е дължината на завесите да е от тавана до земята, защото така се подчертава височината на помещението и създава красиви вертикални линии. Най-добре е корнизът да е окачен на тавана, за да не скъсява визуално височината на пространството, но ако сте заложили на стенни корнизи, то добре е от горния ръб на прозореца до него да има около 20см. 

Долният ръб на завесата обикновено пада на 2-3см  от пода, но в момента е модерно да докосва настилката, сякаш е перфектно изрязано и подравнено. Ако пък сте се спрели на по-рустикалния винтидж подход, можете да пуснете завесите с 20см по-дълги, така че да се стелят на пода. Ширината стандартно се пресмята х2 за плътните и х2.5-3 пъти размера на прозореца за ефирните, за да има красиви вълни.

Различни дължини

Слоеве и подгъв. Най-предпочитаният и използван вариант е с 2 слоя - един плътен и един прозрачен. За целта ви е нужен корниз с две релси. Често завесите са от един слой, което е подходящо ако живеете в гората, където няма любопитни погледи. Колкото до подгъва - той не бива да се забравя и спестява. При дълги завеси - 20см, при по - къси 17-18см. Възможен е и вариант с 3 слоя. 

Три слоя завеси

Избор на материал и стил

Материал. Тази точка е подчертана, защото е от изключително значение и искаме да наблегнем на нея. Първата опция е да заложите на естествен текстил като лен, вълна, коприна, памук или комбинация от тях, които стоят наистина красиво и са устойчиви във времето, но се мачкат повече и гладят по-трудно. Докато изкуствените материи, претърпяват повече деформации по време на пране, но се гладят лесно или са от материя, която не се мачка. Задължително трябва да се обърне внимание как се държи материята на естествена светлина и какъв процент от нея пропуска. Ако помещението е спалня, може да се насочите към блекаут завеси.

долен ръб
рустик завеси

Определяне на стила. Тук е важно да се съобразим с различните стилове в интериора, ако се чувствате несигурни, винаги може да потърсите помощ от професионалист или консултант. Ако имате модерна всекидневна, решена в сиво-бяла гама, едва ли ще се спрете на  флорални пердета с богат набор… но все пак да си кажем!

 

Избор на десен, шарки и цветове - 3 варианта

 

Акцент. Избор на завеси в ярък цвят, който да привлича вниманието и да създава настроението в помещението. Най-подходящи са за стаи в семпли, ненатрапчиви тонове.

Част от общата цветова гама. Този вариант е най-често използван тъй като рисковете от грешки са малки. Избира се цвят или десен, който вече присъства в интериора на стаята, независимо дали под формата на тапицерия или боя. Така завесите допълват общата визия.

Неутрални или сливащи се завеси. Тази опция е доста използвана последните години. Подходяща за минималистичен и модерен интериор. В този случай акцентът пада върху друг предмет или част от помещението.

 

За финал сме ви запазили няколко пъстри идеи, които биха стояли чудесно в една детска стая или по-смел и цветен интериор. Развихрете въображението си и не забравяйте, че домът е отражение на вашите идентичност и характер.