Как да съчетаем дървесните тонове в интериора?

фурнири

Започвайки ремонт и обзавеждане на жилище, неизменно ще се сблъскаме с този казус, а именно как да съчетаем различните видове дървесни фурнири и текстури.

Кой цвят ламинат да избера, а дали ще подхожда на дограмта, ами вратите,  какъв цвят да е кухнята в този случай… и ред други въпроси, които изникват в главата ни!

За щастие има някои тънкости и трикове, които ще ви споделим и ще ви помогнат във вземането на правилните решения!

Тонове и подтонове

Всяко дърво има различни тонове, най-общо можем да ги разделим на такива с 

топли, студени и неутрални цветове.

Към топлите влизат червеникави, орaнжеви, жълти, а към студените тонове: синкави, сиви, черни. Към неутралните можем да сложим белите, те успешно се съчетават и с топли и със студени фурнири и цветове.

 

Придържайте се към подтоновете

След като сте избрали основния тон е време да се развихрите и разширите обхвата с неговите подтонове. Ако сте се спрели на топъл цвят за подовата настилка, то придържайте се към неговите подтонове в избора на мебели и интериорните врати.

Със сигурност не искате да смесите топли и студени тонове на дървесни повърхности, крайният резултат няма да е приятен и винаги щом влезете в помещението, нещо ще дразни окото. 

 

Цвят за акцент

Има ситуации, в които трябва да обединим топли и студени дървесни тонове, тогава чудесна услуга ни вършат цветните акценти! Обожавате масичката си за кафе, която ви внася топлина и уют, но целият ви хол е обзаведен в студени тонове…  В този случай лесно можем да “смекчим” тоналната битка, добавяйки например цветни възглавнички в топла тоналност или килим, който да направи прехода от цвета на пода към въпросната мебел.

Тънкости при съчетанието на дървесни тонове и подтонове

  • Ограничете дървесните повърхности до 3 вида в стая.
  • Започнете с избора на един основен дървесен фурнир, а останалите подтонове да са допълващи на доминантния.
  • Ако сте привърженик на контрастите, то можете да съчетаете тъмни и светли дървесни повърхности, но само ако са от една тоналност.
  • Ако сте любител на рустикалния стил и сте заложили на декоративни греди по тавана, то имайте предвид, че техният цвят трябва да е същия или подобен на цвета на пода.
  • За да омекотим визуално силното влияние на дървото, използваме различни килими, които едновременно да подчертаят красотата на настилката и да придадат завършен вид на зоната, внасяйки уют и завършен вид.