Как интериорният стил на дома издава нашата персоналност

Хора - стилове

Изборът на обзавеждане и стил в дома, също както избора на облекло, изкуство или превозно средство, отразява нашата личност. Стъпвайки в дома на някого, по-наблюдателните могат да си направят куп заключения за живеещия там.

Добрият дизайн е не просто красивият, а този, който отговаря на нуждите на живущите и е в хармония с личността им.

Например във всекидневната повечето от нас изразяват най-точно своята персоналност и предпочитания. Това е стаята, в която посрещаме нашите гости, държим най-вече тя да е представителна, също както изразяваме стила си с нашите дрехи. Доказано е, че екстровертите предпочитат по-топлите и ярки цветове, докато – обратно, интровертите харесват меките, хладни, приглушени цветове. Ако цветовете са в по-тъмната гама, като кафяво, виолетово, тъмно синьо, това ни говори за един зрял разсъдлив и философски настроен характер. Ще разгледаме няколко стила в интериора, които съвсем не изчерпват всички възможни личностни предпочитания и характеристики, но са основни и най-често предпочитани.

 

Скандинавски стил 

Социален, Културен, Приятелски настроен 

Ако сте любители на този стил, както голям процент от европейското население в момента, то вие най-вероятно сте домошар, ценящ красотата и хармонията в личното си пространство. Поставя комфорта, уюта и топлината на първо място. Демонстрирате част от личността си чрез семейни снимки, малко сувенири и спомени на показ. Привързаността към културния живот е много важна. Цените приятелите си и се грижите за техния комфорт, това може да се види чрез обзавеждането и вниманието към детайла. В скандинавския интериорен дизайн, се набляга повече на социалните връзките, диалога, и настолните игри.

 

Минималистичен стил 

Организиран, интровертен, перфекционист

Това е стил, който е студен, сдържан и далеч от определението за комфорт на повечето хора. Той е подчинен на ефективността и функционалността, следвани от качеството на материалите. Ако това е вашият стил, то вие сте изключително организирани и ефективни. Обмисляте всеки детайл, винаги имате план. Интровертен перфекционист, със завидна решителност, вие винаги следвате мотото “По-малко е повече”.

 

Поп Арт стил 

Мистериозен, Смел, Артистичен

Дом, обзаведен в този стил със сигурност грабва вниманието и впечатлява моментално. Тук ярките цветове и многобройните предмети на изкуството са задължителен акцент. Динамичен, интригуващ и жаден за внимание, ако това е вашият дизайн, вие сте ексцентрични екстроверти. Социалните контакти са изключително важни за вас. Изкуството и ценните предмети с история са неизменна част от обзавеждането.

 

Шаби Шик стил 

Елегантен, Социален, Аристократичен

Вие сте позитивен, дружелюбен и социален човек. Оптимист сте и разпространявате това здравословно отношение в своята среда и кръг от приятели. Рядко купувате нови мебели, защото за вас е важна историята. По-скоро бихте реставрирали стария скрин от прародител, отколкото да купите нов. Имате артистично око и знаете какво искате. Не подминавате и захвърляте взаимоотношенията с близките. Този стил е доста труден за съчетаване и лесно някои грешки водят до кич и претрупаност, но пък умелото му декориране носи наистина усещане за топлина, уют и завършеност в дома.

 

Индустриален стил 

Несъвършен, грубоват, Функционален

Несъвършенството стои в основата на този стил. Вие сте индивидуалист, приемащ себе си такъв, какъвто сте - нито фалшиво перфектен, нито прекалено разхвърлян. Домът ви носи усещане за творчески хаос, характерен изключително много за новото поколение млади, модерни хора. В този стил дефектите стават ефект - надраскан под, тухлени стени, захабени мебели. 

Често добрият интериор се свързва с лукс и високи цени. А всъщност изкуството на добрия дизайн се крие в правилното разбиране на конкретната личност и нуждите му. Веднъж открили себе си, лесно можете да намерите бюджетен вариант за да изразите това, което сте в дома си.

Ние можем да ви помогнем.