Коледна магия у дома или как да не превърнем дома си в битак?

Коледна декорация

Вярвате или не отново е време за „Джингъл Белс“ и „Сам вкъщи“ и няма как декорацията на дома да остане незасегната от коледния дух. Заслепени от целия този блясък по магазините,  често не удържаме на порива да купим онези златни коледни играчки и сладкото еленче в червено... Проблемът обаче е, че те не винаги прилягат на това, което седи целогодишно вкъщи и вместо с уютен дом, получаваме сцена от битака. За да избегнем тези и други коледни кошмари, събрахме няколко полезни съвета за това как да подберем коледната декорация така, че тя да се впише хармонично в интериора.

 

Изчистен Минималистичен дом

Семпла, ненатрапчива украса в натурални цветове и естесвени материали

Ако сте от хората с изчистена визия за нещата и домът ви е по-скоро минималистичен или в стил Japandi - светъл и близък до природата, е добре да подберете и украса в същия дух. Поставете на подходящи места няколко ненатрапчиви, но все пак празнични, керамични статуетки в земни нюанси – бежови или дори бели. Комбинирайте ги със свежи борови клонки и свещи, които ще придадат точно толкова цвят, от колкото имате нужда. Избягвайте пъстрите тонове – те биха нарушили монохромната идилия и вероятно няма да подхождат нито на интериора, нито на личността ви.

 

 

Бохемски дом  с душа на пътешественик

Ако пък душата ви е бохемска, а домът ви е подчинен на точно тези бохо принципи, вериятно сте креативна личност и обичате сами да майсторите. Коледните празници са чудесна мотивация да изработите нещо от канап и крафт хартия за елхата, в допълнение на симпатични композиции от истински шишарки, сушени цитрусови плодове и живите клончета, които приятелите ви минималисти вече са събрали. Поръсете с изкуствен сняг или дори облачета от памук и разпръснете декорацията небрежно из дома – в замяна тя ще ви дари с коледно настроение без да убива свободолюбивата ви натура. В интернет има безброй идеи и съвети как да направите всичко сами, само намерете време и необходимото вдъхновение!

DIY е прекрасна терапия за справяне със стреса и оставяне на частичка от вас 

 

Класически, рустикален дом с традиционна украса

Коледа с главно К

Тази най-топла, най-позната цветова гама носи усещането за Коледа, така както никоя друга! Коледа е червена и зелена, така сме свикнали да я виждаме и никога няма да ни омръзне! А на вас?

 

Модерен, еклектичен дом с привкус на лукс и още нещо...

Гама с метален отенък 

Еклектичните домове, за които метални отблясъци са и част от интериора целогошно се допълват прекрасно от подобен тип окраса. Отдавна са демоде теориите, че златно със сребърно не върви, които пък се допълват много добре с цвят акцент в металически или матов завършек. По-смелите от вас могат да опитат декорация в розово злато или месинг, а за традиционалистите остава доброто старо коледно дръвче в златно или сребърно, с което няма как да се сгреши. 

 

ЦветеН дом, неповторим и чудат 

Alice in wonderland 

За по-щурите от вас, чиито домове са също толкова цветни, както и емоциите на личността, живееща там... ами... Допълнете с още цвят. Тук стратегиите са две: може да подберете украсата в нюанс, комплементиращ вече съществуващите цветове, или пък в такъв, който да им контрастира. Проучете теорията на цветовете и ще разберете, че жълто прекрасно контрастира със синьо, синьо с оранжево, и най-коледната комбинация -  червено със зелено, разбира се. Ако пък сте влюбени в точно определен цвят, подчинете своята композиция на различните нюанси на съответния цвят. Най-важното е крайният резулат да е празничен.

 

И за финал един  коледен бонус от нас - няколко нетрадиционни идеи, с които да разнообразите или тотално да замените познатата елха.

Весели празници!

Креативни и нестандартни "елхи"