Подови покрития в интериора: Част 1

гранитогрес

При обзавеждане на ново жилище или ремонт на старо, първото нещо, за което трябва да помислим, е как да „облечем“ самите помещения. След като вече разгледахме в предходната статия стенните покрития, сега е ред на подовите.

 

Гранитогрес

Гранитогресът е здрава подова настилка, произведена от глина, гранитни частици и минерали, за която чуваме все по-често в последните години. Устойчива е на студ и влага, не се износва лесно и е издръжлива. Спрямо вида си може да бъде използвана както като здрав под за помещения с голямо натоварване, така и като красива основа за интериора.

Поставена правилно и с качествени материали, тази настилка може да се счита за „вечна“. Налични са всякакъв тип покрития, горни слоеве и допълнителни обработки, които да паснат на вкуса и нуждите на потребителя.

Гранитогресът е топло и пожароустойчив материал и ще ви помогне в превенцията срещу подобни рискове.

 

1.Матиран или полиран - кой, къде да изберем?

Разнообразие на текстури. Матиран и полиран финиш.

Първият вариант е подходящ за полагане на стълбища, бани или помещения с висока степен на влажност, където съществува вероятност от подхлъзване. По него мръсотията, драскотините и петната не са толкова видими. Отличава се с повишена здравина и плътност на материала. На пазара може да се открие гранитогрес с дървесен ефект, гранитогрес с каменна или скална повърхност. Могат да се открият и интересни модели с разнообразни елементи наподобяващи керамични плочки с декоративен рисунък и мозайки. Използва се за интериори с рустикален, скандинавски или минималистичен стил, защото изглежда по-естествено и натурално.

Вторият от своя страна има огледално гладък финиш и придава усещане за лукс и елегантност в помещението. И той не е влагоабсорбиращ, но при намокряне има опасност от подхлъзване. Светлината рефлектира върху полираната повърхност, което прави тъмните помещения да изглеждат по-светли. Използва се в съвременните модернистичен интериори. Най-често се използва за обличане на стени.

 

2. Калиброван гранитогрес - що е то?

Калиброваните плочките се срещат и с друго име – ректифицирани. Калибрирането е процес на перфектно изравняване на отделните плочи с цел получаване на абсолютна уеднаквеност. При калиброваните плочи няма отклонения в размера, неизравнени ъгли и фуги.

Създава се вид на една перфектна завършеност, която радва окото естетически. Все пак красотата е в малките детайли. Предимствата на калибрования гранитогрес са не само от дизайнерска гледна точка, но и от функционална. Плочките са по-устойчиви и не пропускат вода, което ще Ви спести доста бъдещи проблеми. Единствения минус е по-високата цена, но нека не забравяме, че в повечето случаи - евтиното излиза скъпо!

3. Как се полага и лепи?

Гранитогресът не е лесен за полагане, ни при правилно такова е много устойчив. Най-важното при него е лепенето и използването на качествени материали. Затова си заслужава да се отделят време и средства за правилно полагане. По-големите плочи са изложени на повече натоварване и изискват двоен слой лепило.

Един съвет от нас: наредете плочките „на сухо“ без лепило, за да прецените разположението и да избегнете неприятни изненади след това.

 

4. Как да изберем правилния размер и форма?

На пазара има огромно разнообразие от форми, големини и повърхности

Правило за точния размер на плочката не съществува, но можем да вземем предвид някои съвети от специалистите: 

  • Малките плочки (10х10,15х30,7.5х30 см…) са по-подходящи за малки помещения или гръб на кухня. Плюсът е, че се лепят по-лесно, но многото фуги се почистват по-трудно.
  • Средни по размер плочки(20х50,30х60,60х60см..) са най-често използваните и предпочитани за всеки тип помещение. Те са лесни за полагане, а цената е приемлива, стоят добре както на малки, така и на големи пространства.
  • Големите плочки (60х120, 120х240, 120х320см..) определено стоят най-изтънчено и модерно. Фугите там са миниални, което ги прави най-хигиеничния и предпочитан вариант за обществени сгради. Те създават усещане за по-голямо пространство, но не са подходящи за малки бани, заради наклона.

Може би най-интересния и дизайнерски вариант е да се направи микс от малки и големи размери плочки в едно помещение. Но тук трябва да се внимава със съотношението между размерите, хубаво е ако едната плочка е с размер 60х60, другите да са съответно 30х60/20х120/60х120см. Прекаленото разнообразие в цвета, формата и размера на плочките в едно помещение по-скоро ще натовари окото, отколкото да създаде завършен дизайнерски вид.

 

Очаквайте скоро продължение на темата - Подови покрития в интериора Част:2