Подови покрития в интериора: Част 2

Дървесни настилки

Изборът на подовата настилка остава един от най-важните моменти при ремонта на нашия дом. След като изяснихме детайлите около гранитогресните плочи в предходната ни статия Подови покрития: част 1, е време да се обърнем и към още един от най-предпочитаните варианти за обличане на пода:

 

Паркет и ламиниран паркет

 

Нестандартни решения с паркет.

По визия паркетът и ламинатът не отстъпват място един на друг, разликата във външния вид е почти незабележима, което означава, че изборът трябва да бъде направен на база други качества. 

Масивен, трислоен или многослоен, паркетът представлява плоскости от естествен дървен материал, в които се забелязва несъвършената текстура на избрания дървесен вид, било то дъб, бук, бреза или друг по-екзотичен вид. Подовото покритие е напълно екологично и безвредно за човека, а това в комбинация с уникалните шарки на дъските и топлоизолационните му качества, го прави наистина предпочитано решение. Хубаво е да имаме предвид, че естественото дърво е несравнимо по усещане, но също така е сериозна инвестиция с нужда от грижи – прелакирането и подновяването на повърхностните слоеве от масло и восък веднъж годишно, както и периодичното му циклене са препоръчителни, за да може паркетът да изглежда така, както непосредствено след монтажа.

Масивен паркет и трислоен паркет

Ако искаме да придадем подобно усещане на топлина и уют в дома със значително по-малко усилия, перфектният избор е ламинираният паркет, също познат като ламинат. Това са тънки, синтетични плоскости със слоеста структура и декоративен финиш, наподобяващ определена текстура. Производителите предлагат огромно разнообразие от цветове и шарки на достъпни цени, а лесната му поддръжка, висока ударо - и влагоустойчивост го правят подходящ не само за монтаж в дома, а и за офис сгради и други помещения с повишена използваемост. Като едни от най-сериозните минуси на ламината в сравнение с естествения паркет се смята по-краткия му живот и понижените му акустични характеристики, които обаче са компенсирани от лесното и бързо редене върху мека изолираща подложка.

Паркет или ламинат? Изборът зависи единствено от лични убеждения и бюджет. Независимо на кой от двата варианта се спрем, няма как да пропуснем и аксесоарите в лицето на первази и лайсни. Добре е да съчетаем произхода и финиша на первазите с този на подовата настилка - естественият паркет предполага естествен перваз, а ламинатът – полимерната алтернатива. Первазните ленти могат да скрият кабели от електроинсталация или несъвършенства, възникнали при реденето на настилката, придавайки завършен вид на помещението. Хубаво е предварително да знаем колко линейни метра перваз ще бъдат нужни – това ще улесни процеса на покупката и ще предотврати излишни разходи.

Що се отнася до лайсните – те са детайлът, който осъществява прехода между две подови настилки, затова трябва да бъдат добре съобразени по цвят и текстура и с двата материала. Често се избират лайсни с метален отблясък, съчетавани с дръжки, мебелни крачета или други метални аксесоари в помещението. Съвременно и много красиво решение е преливането на геометрични подови плочи и паркет/ламинат без лайсна. Колкото интересен е този метод, толкова и труден е той за изпълнение, затова ако искаме да се радваме на красотата му трябва да се доверим на прецизен и опитен монтажист.

Первази, лайсни и интересни решения.

Надяваме се статията да намали колебанията Ви относно изборът на естествена или синтетична подова настилка. Очаквайте скоро продължението: Подови покрития в интериора: част 3.