Подови покрития в интериора: Част 3

Подови настилки - мокет и саморазливна

В днешната статия - продължение на предходните две - Подови покрития: част 1 и Подови покрития: част 2, ще разгледаме две настилки, които често будят противоречиви мнения, но също толкова често се оказват и онзи компонент, от който помещенията наистина имат нужда за цялостната си визия. Едната е от своя страна традиционна, а другата – тепърва набираща популярност.

 

 

 

МОКЕТ 

Често сме свикнали да виждаме мокета в негова недобра светлина, събиращ прах и дори на петна. Истината обаче е, че мокетът е издражлива и щадяща настилка, която може да бъде изработена от 100% натурални материали. Полагането на мокета се осъществавя чрез лепене с течно лепило или самозалепващи ленти, като след изсъхване лепилото по никакъв начин не отделя вредни за чевека вещества. Нишките от памук и вълна са вплетени така, че да съставят много приятна на усещане и визия текстура, върху която можем без угризения да ходим боси или да оставим децата да играят. Още при производството повърхността е третирана със специално влагозащитаващо покритие, осигуряващо гаранция за живот без алергии, мухъл и бактерии. Това, съчетано с енергоефективността на мокетите, ги правят идеален избор за подовете на детски и родителски спални. Хубаво е, че на пазара се предлагат безброй едноцветни варианти за любителите на минимализма или модели с шарки и десени за по-смелите. По този начин мокетът се превръща в достоен опонент, а съчетан с подходящ текстилен или друг вид перваз, създава наистина красиви пространства.

 

 

 

САМОРАЗЛИВНА ПОДОВА ЗАМАЗКА

Машинноположената саморазливна замазка е опция, която до скоро намираше приложение главно в промишленото строителство. Уви това се промени и много клиенти започнаха да я препдочитат в домашните си кухни и бани, поради няколко основни причини. На първо място ще изтъкнем нейното свойство да изравнява изявено наклонени и груби повърхности, а технологията на полагане позволява монтаж на подово отопление. Самата замазка е с изключително дълъг живот и се изпълнява в кратки срокове, а ниската ѝ себестойност и много ниските енергийни разходи в последствие са само още няколко от предимствата. След изливане, замазката оставя идеално гладка сатенена или матова повърхност без никакви фуги, което я прави и лесна за почистване и освежаване при все пак възникнали наранявания. 

Интересна вариация на саморазливната замазка е епоксидната настилка, която освен носител на всички гореспоменати свойства е и дизайнерски ориентирана - пластове от епоксидна смола оформят абстрактни подове с контрастни линии. В ръцете на добър професионалист саморазливните покрития могат да придадат модерен облик на дома, грижейки се не само за визията, но и за функционалнността му.

 

В поредицата от статии свързани с подови покрития, ние от Homely.bg се опитахме да синтезираме информация за най-често използваните подови настилки, за да разширим максимално кръгозора от продукти и същевременно да Ви улесним във вземането на подобно решение. Ако все пак имате допълнителни въпроси, може да се сържете за консултация с нашия екип.