ПРАКТИЧЕСКИ НАПЪТСТВИЯ ЗА ФЪН ШУЙ У ДОМА

Формите и петте елемента във фън шуй

Фън Шуй, което в буквален превод означава вятър и вода, печели популярност, защото много хора откриват, че той върши работа в привличането на щастие, късмет и повече благоденствие на обитателите на жилището.

Основният аспект на Фън Шуй в интериора се занимава с разположението на стаите, с потока на енергията Ци, подредбата на мебелите, избора на цветове, форми, размери и декоративни материали. За да разберем по-добре автентичната китайска методика на фън шуй, трябва да осъзнаем, че всеки предмет носи енергия. Според тази наука в природата съществуват 5 елемента: ЗЕМЯ, ВОДА, ОГЪН, ДЪРВО, МЕТАЛ и нашата цел е да постигнем перфектен баланс между тях.

В основата на всеки проект, с изключителна важност стои правилното определяне на посоките и отбелязването на основните отправни точки и разчертаване на областите в жилището. Това е задача, изискваща много знания и опит, затова обръщането към специалист е препоръчително.

Но има някои неща, които могат да подобрят значително качеството на енергията в нашия дом и свързването му с 5-те елемента, ние ще се постараем да ви дадем именно такива съвети, практични и достъпни.

Благоприятни форми са всички правилни такива, като квадрат, четириъгълник, кръг, сфера. От значение е освен формата на стаята (която трудно бихме променили), но и формата на всички предмети в интериора (за които можем да направим съзнателен избор). От гледна точка на Фън Шуй всичко, което е неправилно и асиметрично, неминуемо показва, че нещо липсва или е несъвършено.  

Съвършено квадратните форми, които спадат към елемента Земя, са идеални за трапезарията, те символизират майката, духовността и здравето. Например квадратната маса е превъзходна за малко семейство, носи равновесие и хармония в отношенията. 

Елемента се подсилва и от земните материали  като глина, керамика, порцелан, мрамор, тухли. Ако къщата ви или сградата, в която се намира апартамента ви е с правилна квадратна форма, се смята че отговаря на елемента Земя, а това носи положителна енергия и зазимяване. 

 

Докато кръглите форми се свързват с елемента Метал, който носи благоприятна енергия за бащата/мъжа в семейството. За активирането на тази енергия е добре на северозападната или западната стена, да се оформи идеално кръгло петно/пано с художествена техника, златисти или сребърни нюанси ще придадат още повече сила , свързвайки се с елемента Метал. Поставянето на овални, метални декорации като вази, позлатени рамки и различни предмети на изкуството в северозападната зона на помещението ще засилят рационалността и продуктивността на обитателите на дома. Ако жилищният блок, в който се намира апартаментът ви, е с кръгла или заоблена форма, то се приема, че е с форма на елемента метал.

 

 

Върху северната стена на дневната и трапезарията можете да използвате цвят, за да изобразите вълнообразната форма на елемента Вода. Това ще създаде добър професионален късмет за обитателите. Декорации, аквариуми с рибки или малък воден фонтан, които се асоциират с този елемент са добре дошли в северния ъгъл на всяка стая, освен в спалнята.  Водата се свързва с обществената активност, комуникациите, мъдростта и интуитивността, постоянната жажда за нови знания и развитие. Безформените сгради се приемат, че са с формата на елемента Вода.

 

 

 

 

 

 

От гледна точка на формите е добре да се избягва формата триъгълник, символ на елемента Огън. Тя се смята неподходяща за домашния интериор, свързвайки се с опасността и бедите. За стимулиране на добрата огнена енергия Ци, подходящи за окачване са червени фенери, запалени свещи и символи на пламък, но умерено, за да не предизвикаме излишък на Ян. Посоката на този елемент разбираемо е Юг, затова и символите е добре да се окачват на такава стена в жилището. Ако жилищния ви блок е с множество остри ъгли и върхове, то той се счита за символ на Огъня.

 

 

 

 

Елементът Дърво се свързва с правоъгълните форми, издължени във вертикала (точно както дървото се извисява към небето). Неговата посока е югоизток, за да подсилим влиянието на този елемент, който носи богатство и растеж, трябва да се насочим към живите растения, цветя, дървен материал и елементи от хартия, декорации в светло зелен цвят. Ако жилищният блок, в който се намира апартаментът ви,  е много висок, то се приема, че е с форма на елемента дърво

 

 

Фън шуй разисква всички онези невидими сили, които съществуват между нас и околното пространството. Това е изкуство, което има за цел да балансира енергиите около и вътре в нас, да хармонизира и подобри нашия живот, защото дома е огледало на това, което се случва вътре в нас.