Светъл дом | Или за какво да следим при избора на осветителни тела |

Звездата на днешната тема – лампата

Интериорното осветление определено остава една от най-яростно дискутираните теми из архитектурно-интериорните среди. И това не е случайно... Звездата на днешната тема – лампата, е способна да манипулира пространството по начин, по който никоя друга мебел не би могла. И поради тази причина дизайнерите, сякаш длъжни пред клиентския интерес, заливат пазара с всевъзможни варианти, кой от кой по-прекрасен. Нормално е при такъв огромен арсенал да се объркаме, затова днес ще си поговорим по темата светлина и какво да правим, когато стане време да я подберем за собствения си дом.

Дълбочината на материята е много повече от „ще си купя този полилей, защото ми харесва“. При създаването на концепция за осветление „харесва ми“ е последната стъпка в процеса. Преди някой изящен лампион да се появи в дневната, има скрити пътеки, по които трябва да се разходим, за да не се озовем с неосновано скъпа и също толкова непрактична вещ, която след някоя и друга година ще наречем „грешка“. Та, откъде да започнем...

Многообразието на пазара е главозамайващ

 

Пространството и зонирането му

Обезателно започваме от възприемането на пространството като едно цяло,пъзел,  съставен от 1000 части. Тук преценете кои са важните части, къде искате да създадете акценти, накъде да насочите погледа... Е, ето там поставете осветление. Погледнете на дома си като на галерия - едно бижу, което трябва да бъде осветено, за да заблести, но не преосветено, защото ще ви заслепи. Дайте си сметка, че тези „части“, колкото и сходни да са, все пак носят своите специфики. Това, което работи за дневната, не работи за кухнята, а това, което работи за една кухня, може да не работи за вашата кухня... Разнищете рутината си и разберете сами за себе си как прекарвате времето си, къде работите и къде почивате. Местата за работа стандартно се нуждаят от повече светлина, докато почивката може да съществува и под приглушени допълващи лъчи на странично осветление.

 

Видове светлина

А говорейки за лъчи, тук трябва да обърнете внимание и на т. нар. светлинна температура, яркост, интензитет и други сложни термини, познати ни от физиката... За да не ви натоварваме, ще кажем следното: стремете се осветлението вътре да е максимално сходно до естествената слънчева светлина вън. Най-здравословно е! 

Крушката може да излъчва топла, неутрална или студена светлина. Ето и какви са стойностите: до 3 000 К (Келвина) светлината е топла, подходяща е за спални, дневни стаи, трапезарии и ресторанти; от 3 300 до 5 300 К имаме неутрална светлина, подходяща е за домашно и офис осветление; над 5 300 К – дневна светлина, свежа синкава светлина, позната ви още като болнично осветление, големи магазини и пр.

Търсете баланса, а за всичко останало попитайте консултанта си, навярно има опит и решава проблеми от всякакво естество.

 

Естетика

И сега бъдете внимателни, защото следва най-полезното правило: Далеч от еклектизма! Смесването на стилове, или така наречения на професионален жаргон еклектизъм, не е ваш приятел. Изберете стройна и силна линия в подбора на осветителните тела. Вземете готова серия от аплици, пендели, подови и настолни лампи, ще ви бъде много по-лесно, а грешките са сведени до минимум. Все пак екип от дизайнери е работил здраво, за да може тези предмети да изглеждат добре един до друг. Ако обаче сте креативни личности и предпочитате сами да съчетавате, бъдете близки до минимализма – определете предварително цялостната визия, материалите и формите на вашите лампи, за да не се окаже в един момент, че над текстилния абажур в неоново зелено, виси меден полилей с кървавочервени кристали... Кичът вън!

Спрете се на един стил, най-сигурно е да вземете лампи от една серия

И ако още не сте се отегчили от статията, тук ще пуснем една интересна идея в главите ви.

Чували ли сте за Smart home? Това е нещо все по-популярно и достъпно, а и да си признаем - доста готино. Ако искате да управлявате интензитета и цвета на светлината с телефона си или дори с жестове, тук е моментът да потърсите smart осветление. Много е удобно, лесно се свиква с него и със сигурност намира място в класацията за трендове в интериорното осветление.

Една такава класация сме подготвили в следващата статия, за да може напълно да навлезем в конкретиката на темата. До тогава Homely.bg ще отговори с радост на възникналите ви въпроси.