Светъл дом част 2 | Топ 5 тренда в осветлението през 2022

Топ 5 тренда в осветлението през 2022

Модата е нещо преходно, казват, въпрос на вкус... Може и така да е, но защо пък да не се възползваме от нея, особено когато проявленията ѝ са наистина красиви. В днешното продължение на темата Светъл дом се постарахме да отсеем няколко тренда,  които освен нашумели понастоящем, ще остареят адекватно след време, и гарантираме ви, нито ще намразите, нито ще понечите да смените дори след 10 години.

 

№ 1. Огромен полилей

Размерът тук определено има значение. Нека осветителното тяло да се превърне в акцента на пространството. Нека то да надделее над останалите лаконични детайли в интериора. Метал, дърво, стъкло - материалът може да варира... Ще превърне дома ви в онова луксозно кътче, за което винаги сте мечтали. Позволете си да бъдете грандомани поне за мъничко, а резултатът ще ви изненада приятно. Преоразмеряването не е грях! Както е казал Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“.

Акцент в интериора

 

 

№ 2. Линейно осветление

Релсите с прожектори на магнитен принцип от няколко години стремглаво печелят популярност. Много са елегантни и дават свобода за организация спрямо конкретните желания. Могат да висят, да се вградят в равнината на окачения таван или да преминат в стените, комбинациите са безброй. Купете толкова и такива осветителни тела, от колкото и от каквито имате нужда, насочете ги накъдето прецените, те ще работят без проблем, а ако нуждите се променят – променят се и компонентите. 

 

№ 3. Вдъхновени от природата

Живи клончета, превърнати в лампи,  плетени ратанови абажури, заигравки с малки камъчета... Това са само част от идеите да вкарате природата в дома си, ако ще той да се намира в най-забързания, голям и шумен град. Суровите органични форми и текстури в земни тонове са много ценни и често се залагат от дизайнери, а освен това са устойчиви, екологично чисти и могат да се рециклират. На пазара има достатъчно разнообразие от уникални композиции, а любителите на DIY-проекти и по-сръчните от вас могат сами да създадат нещо съвсем конкурентноспособно с достъпни материали.

Простотата среща красотата

 

 

№ 4. Черен мат

Голям процент от хората бягат от цвета. Ако и вие сте от тези хора, изберете черния мат като завършек за вашите осветителни тела. Изключително непретенциозен вариант, който може да варира в големини и форми, а най-хубавото е , че подхожда на всякакъв вид помещения. Тъмният цвят отразява светлината по галещ за окото начин, а матът внася мекота. Без особено усилие може да се направи прекрасна комбинация от основен пендел и допълващи аплици или спот светлини, а крайният резултат е все така задоволителен, дори и за най-капризните.

Минималистичен вид 

 

№ 5. Просто крушки

На първо четене това предложение трудно се възприема от широката публика, но от опит казваме, че крушките не са това, което бяха. Може да скулптурирате чудесно пространство само и единствено чрез провисването на композиция от крушки тип „Едисон“, нужен ви е само кабел. На пазара има всякакви крушки във всякакви чудати форми, които сами по себе си са изкуство. Нямат нужда от нищо друго - само от въображение.

 

Композиция от различни крушки

 

Това беше нашият кратък лист с най-нашумелите тенденции през последната една година. Дали ще се заложите на една от тях или ще послушате собствената си  интуиция за нещо по-нестандартно зависи от вас, но не забравяйте едно: всеки тренд е безмълвен пред вашия собствен вкус. 

Вашият дом, вашите правила!