Ще изяде ли изкуственият интелект дизайнера?

Изкуственият интелект и интериорния дизайнер - битка или колаборация?

 

Битка или колаборация?

Термини като изкуствен интелект, параметричен дизайн, добавена и виртуална реалност до скоро бяха съвсем абстрактни понятия, излезли от фантастичен филм. Днес обаче те намират почва не само в сферата на информационните технологии, но и в архитектурата и интериорния дизайн, които се причисляват към креативните и артистични браншове.

Професията на интериорния дизайнер изисква творческо мислене и трудно би се заменила от робот. Или поне така си мислехме до скоро... Факт е, че креативността е нещото, с което изкуственият интелект все още има проблеми, но алгоритмите се развиват бързо и ап-магазините вече са заляти с приложения, заместващи много от функциите на проектанта.

С множенето на тези апликации се множат и споровете трябва ли да заравяме главите си в технологичния пясък. Много от професионалистите в бранша отричат новите модели на работа, но истината е, че технологиите са мощен инструмент в ръцете на този, който все пак умее да ги използва разумно.

 

Images by Sergii Golotovskiy and AI Generator

 

Виртуални асистенти

Къде попада изкуственият интелект в интериорната индустрия? Възможностите тепърва ще се разширяват, но за да си дадем сметка за необятността, нека разгледаме следния сценарий:

Сканирате стаята с камерата на телефона си и в рамките на няколко минути получавате дигитален модел на помещението. Към него може да добавите материали и мебели от вградени библиотеки или пък да изчакате апликацията сама да предложи няколко варианта на функционално разпределение и материални комбинации – лесно като детска игра!

Ако все пак не желаем решенията да се вземат изцяло от робот, можем да си направим просто консултация! Виртуални асистенти от типа на Siri и Alexa отдавна не са нещо странно. Е, вече ботът, който настройва аларми и пуска музика в хола, специализира и в интериорния дизайн. Способен e да даде отговори на въпроси от „Каква е най-подходящата настилка?“ до „Къде са най-изгодните завеси в града?“ 

За предотвратяване на непредвидени неприятни ситуации пък на помощ идва нещо друго – Predictive Analytics, или механизъм за анализиране на данни, с чиято помощ грешките се свеждат до минимум. Не е необходимо да предвиждате сами устойчивостта на материалите или стареенето на мебелите, алгоритъмът ще направи всичко това вместо вас на база на предходен опит и изходна информация.

Изображения, създадени от изкуствен интелект | Credits: www.archdaily.com

Технологията се учи и специализира, точно както човека

Ровейки се по-дълбоко в темата, ще стигнем до извода, че само човешкият ум е способен да дава иновативни решения за специфични проблеми и ако търсим 100% автентичен и ергономичен дизайн, то стандартната работа с дизайнер няма как да се спести. Възможно ли е персонализиран дизайн да се постигне с машина тогава? Методи като machine- и deep learning са много подобни на процесите на човешкото учене, включително и на интеракцията, при която дизайнер опознава клиента си. Ако се доверим на компютър и отговорим на няколко от неговите въпроси, скоро ще бъде съвсем възможно да получим индивидуален дигитално генериран проект в изключително скъсени срокове и вероятно на особено примамлива цена. А най-хубавото е, че честотата на използване на тези алгоритми е правопорпорционална на тяхното качество или казано с други думи: повече използване на определена технология = по-прецизен краен резултат.

Изображения, създадени от изкуствен интелект | Credits: www.archdaily.com

Механизмите за комуникация между човек и компютър се усъвършенстват пред очите ни, което ще доведе безсъмнено до все по-изявеното навлизане на изкуствен интелект във всяка една сфера на нашето ежедневие. Като интериорни дизайнери, ние винаги сме търсели подобни актуални решения и мислим, че е съществено да бъдем професионално информирани и адекватно подготвени за съвременните технологии, защото единственото, което правят те, е да помагат.

 А ако и вие сте прочели тази статия – поздравления, имате находчиво мислене!