5 грешки в интериорния дизайн и как да ги избегнете

Изграждане на интериорен проет - анимация

Сигурно сте чували изрази като “Оправи дома си, за да оправиш живота си” или “Как очакваш живота ти да е подреден, след като дори дома ти не е?”, но не бързайте да ги отричате, защото в тях има много истинност. Жилището ни не е просто местообитание, то отразява нашата душа, същност, то е нашата крепост.

Има множество сложни детайли, които трябва  да си дойдат на мястото, когато се оформя интериорния дизайн на едно жилищно пространство. От позиционирането на мебелите, до съчетаването на цветовете и декора, дори едно малко несъответствие може да отнеме чувството на комфорт в собствения ви дом.

Представете си, че вместо да декорирате жилището си, вие правите торта. Ако пропуснете една съставка, или още по-зле, объркате захарта със сол - резултатът ще бъде истинско бедствие…  Колкото и драматично да е това сравнение, истината е, че в интериорния дизайн, както и в кулинарството, дори малките детайли са от огромно значение. 

Но няма място за притеснение.

Има много доказани решения при създаването на функционален и красив интериорен дизайн. За да го постигнете и вие, ще ви представим няколко от най-често срещаните грешки и как да ги избегнете.

 

Небалансирано оформление 

Когато аранжират стаята повечето хора поставят мебелите до стената с идеята да създадат илюзията за простор. Всъщност, този трик не винаги е ефективен. Въпреки, че центърът на стаята остава свободен, често се създава усещането за празнота. Освен това се губи възможността за по-функционално разпределение.

Ето защо много по-удачно би било да разделите пространството на функционални зони.Така не само ще придобиете по-добра естетика, но ще съумеете да усвоите пространството така, че то да съответства на вашето ежедневие. 

Представете си например, че искате да проектирате всекидневната така, че да имате зона за хранене, работа и зона за релакс. Един начин да отделите пространството е да позиционирате масата/барплот за хранене зад дивана, в примерът от визуализацията (наш проект от Studio HI). По този начин ще имате обособени пространства в едно и също помещение, което в този случай си беше истинско предизвикателство.

 

Твърде много вещи

Когато декорирате пространство, придържайте се към мантрата “по-малкото е повече”. Понякога премахването на детайли може да придаде много повече уют от добавянето на ненужни вещи. 

Всеки елемент от вашият интериор трябва  да изпълнява определена функция или да изразява вашата идентичност. Дори и най-луксозния интериор, може да заприлича повече на музей от вещи, отколкото на дом. Идеята на функционалния дизайн е да изразите вашата идентичност и същевременно да създадете нужния комфорт, а не просто да изложите на показ всичките си вещи.

 

Прекалено малко цвят

Няма нищо лошо в това да се придържате към неутралните цветове. Добре декорираните неутрални пространства имат своя чар, но също така могат да бъдат хладни и безизразни когато липсва акцентиране.

Дори и малка игра с цветовете ще придаде на пространството повече жизненост. Използвайте например по-малко очевидна комбинация от палитри, като сливате хладни  цветови гами с топли акценти.

Не се страхувайте и от по-дръзките цветови решения, особено при избора на декоративни елементи като възглавници, килими или картини. Или, казано по друг начин, не се притеснявайте да съчетавате по-неутрални тонове, с по-ярки. По този начин домът ви ще стане по-балансиран.  

 

Липса на осветление в слой

Една стая може да има перфектно оформление и да е декорирана с вкус, но ако липсва добро осветление крайният резултат няма да бъде съвършен.

Едно често срещано решение, което използват интериорните дизайнери е да разделят светлината на слоеве. И тук може да важи правилото на третините: разделите светлината на три основни източника.

Първият слой е околното осветление. То не трябва да е от един единствен източник. Равномерното осветяване се постига най-добре с разпределяне на външни или вградени лунички.

След това обърнете внимание на осветлението на задачите в отделните зони. Този слой включва допълнително осветление, което да ви помага в изпълнението на ежедневните задачи. Обърнете внимание на кухнята и работния плот.

Третият слой е акцентното осветление. Този тип осветление се използва за да привлече внимание върху най-добрите характеристики на стаята - декоративна мазилка, камък, картина.

 

Да не търсите помощ

Проектирането на стая, да не говорим за цял дом, е трудна задача, която изисква много време, знания и ресурси.  Въпреки че живеем в ерата на информацията и е лесно да намерите, както вдъхновение,  така и множество “направи-си-сам” съвети, това не може да замени опита и професионализма на един интериорен дизайнер.

Ако си партнирате с дизайнер, вие получавате много повече от практически съвети за обзавеждане. Ще получите цялостно решение на това как да създадете функционален и красив дом, който да изразява вашата идентичност пред света. 

Освен това професионалният дизайнер ще ви помогне да се вместите в рамките на предвидения бюджет, ще ви издейства намаления при пазаруване и ще ви спести много главоболия.

Ние от Homely събрахме всички предимства от това да ползваш интериорен дизайнер и ги обединихме в една лесно-достъпна пакетна услуга, която всеки може да използва изцяло онлайн.

Ще бъдем твоя незаменим гид в интериорния дизайн. Ще ти предоставим индивидуален проект с всичко необходимо, за да създадеш идеалния за теб дом.

Започни своя проект с Homely.bg.