Как да направим информиран избор за материалите на нашите мебели?

мебелни плоскости и кухненски плотове

Креативният процес на работата с интериорен дизайнер преминава от идейни скици към аргументирането им със съществуващи продукти, и материали - това е правило! Ако вие вече сте преминали етапът с лъскавите визуализации, то непременно ви предстои да се сблъскате с не толкова лъскавата истина за ремонта и изборът на конкретни материали за новите кухня, гардероб, спалня... Нормално е да сте объркани и дори леко притеснени, затова ние идваме на помощ с тези базови знания за мебелните материали, които надяваме се ще потушат хаоса и паниката поне донякъде!

 

Корпусни мебели

Корпусните мебели са всички онези неподвижни мебели, които заедно със стените оформят динамиката на пространствата.  Най-често те се правят по поръчка - кухненски блокове, секции, библиотеки, гардероби... всички те действат на подобен принцип, а най-важното е, че трудно се подменят, затова трябва да заложим на безкомпромисно качество на изпълнение. Най-подходящите материали за корпусни мебели са основно три: ПДЧ, MDF и масивна дървесина, но какви предимства и недостатъци имат едните спрямо другите?

  • Плочите от дървесни частици, по-известни като ПДЧ, са най-бюджетният и често най-масов избор. Производствената технология на изделието представлява смилане на дървесина до фини частици и слепването им чрез смоли в плочест материал. Плоскостите съществуват в огромно разнообразие от цветове и декори, но от друга страна краткият им живот и ниската влагоустойчивост трябва да ви накарат да се замислите дали това е точният за вас материал.

 

  • Вървейки нагоре по класовата стълбица, стигаме до MDF. Това са плочи, също от дървесни частици, като основната разлика спрямо ПДЧ е хомогенността на материала, позволяващ фрезоване и боядисване в пост-обработката. Материалът е изцяло екологичен, с голяма здравина и висока степен на влагоустойчивост. Като единствен недостатък можем да изтъкнем цената, която уви, често се конкурира с тази на масива.

 

  • Най-скъпият и най-лускозен материал в класацията е масивната дървесина, или тази, която е претърпяла най-малко изменения от горите до производствения цех на мебелиста. Изделията от масив са с класическа визия, здрави, дълговечни и винаги внасят усещане на уют и топлина. Материалът позволява разнообразен набор от техники за обработка, но е скъп и тежък, а и не винаги се вписва в модерната естетика на домовете.

 

Кухненски плотове:

Говерейки за плотовете в кухнята е важно да споменем някои от изискванията към тях, а именно устойчивост на топлина и химически реагенти, лесно почистване и добро поведение при контакт с вода и остри предмети, което свежда списъкът до няколко предпочитани варианта – термоплот, технически камък, добрият стар масив, плотове от естествен камък. 

 

  • Термо плотовете са изградени от ПДЧ с висока плътност, а в последствие са покрити с меламиново HPL покритие.  Изгоден, лесен за поддръжка и с разнообразни шарки, той е най-масовия избор. При него трябва да внимаваме с надраскването и поставянето на горещи съдове отгоре.
Термо плотове

 

  • Ако все пак предпочитате по-висок клас плот с минимална поддръжка, тогава обезателно се спрете на техническия камък. Изработени са от около 90% естествени кварцови кристали, смесени с малък процент смоли, който играят роля на свързващи вещества. Устойчиви са на висока температура, както и на надраскване и се подържат и почистват лесно. Също така могат да бъдат почиствани със силни препарати и химикали и визията на камъка няма да бъде променена, за разлика от масивните дървесни и каменни плотове. 
Кухненски плотове от технически камък

Дектон е също вид технически камък, усъвършенствана смес от повече от 20 минерала, извлечени от природата, който се счита за един от най-издръжливите материали. Държи челното място, както по цена така и по качеството. Плотовете от дектон, изискват най-малко поддръжка, а при тях тя е изключително лесна. Устойчиви са на почти всичко, използват се дори и за фасади на сгради! Дектон е технология, която усъвършенства за няколко часа това, което природата създава в продължение на хиляди години. Техническия камък дава свобода на формите, изрязаване под всякакви форми, така че да задоволи и най-претенциозните клиенти.

Плотове от технически камък - Дектон

 

  • Масивните плотове, сред които препоръчваме тези от дъб или орех, са по-капризни – трябва обезателно да се внимава да не се наранят с нож или да не се изгорят с гореща посуда, но когато все пак се захабят, бързо могат да се изшлайфат или намаслят и да станат като нови. Претенциозни са естествените плотове, но внасят уникално усещане в интериора, което трудно се постига с друг материал.

 

Плотове от масивна дървесина

 

  • Към високия ценови клас плотове спадат и тези от естествен камък. Незвисимо дали от гранит, мрамор, кварцит, оникс... тези плотове създават усещането за изтънченост, продават тежест на цялостната визия. Най -добрите плотове, по отношение на удароустойчивост и издръжливост, са гранитите и кварцитите. Мраморните плотове са красиви, но изискват поне 2 пъти в годината полиране. Естествените камъни също така имат голяма устойчивост на топлина, което ни позволява да работим с пълно спокойствие върху тези плотове с горещи предмети, без да се страхуваме от надрасквания, загуби на цвят или дори пукнатини. При тях трябва да се внимава по отношение на грижата и да не се оставят дълго време върху плотовете киселинни или абразивни химикали, тъй като в някои случаи те могат да причинят повърхностни следи.
Плотове от естествен камък

 

Трудно е да разгърнем потенциала на всеки един материал и безбройните индувидуални решения само в една статия, но с тази вярваме, че покрихме на малка част от базовите знания. А ако все пак имате въпроси – свържете се с нас, екипът на Homely ще се радва да бъде полезен!