Как да подберем цветовата гама в интериора?

Цветови гами в интериора

Дa подберем подходящи цветове за дома си, така че той да изглежда единно и завършено, понякога се оказва по-тежка задача, отколкото сме предполагали. В такава ситуация повечето хора подхождат интуитивно, но ако интуицията все пак ни изневери, е добре да разполагаме с  рационални доводи, които да предотвратят разочарованието от неправилно тонираните помещения.

Има няколко базови принципа на планиране, които ще помогнат при създаването на цветова гама. 

  • Най-напред, разбира се, стои простичката теория на цветовете, основана на т. нар. „цветен кръг“, графично описващ взаимодействието на  първичните и вторичните цветове, както и техни характеристики като оттенък, нюанс, тон, сянка...

 

  • Второ в списъка идва определянето на стила в дизайна. За определени стилове са специфични не само определени форми, материали и текстури, но и определени цветови гами.

 

  • На последно място, но не и по важност, няма как да не отчетем влиянието на личностните предпочитания на всеки един от нас. Ако свободолюбивите странстващи натури обожават ярки и наситени цветове, то други по-успокоени характери биха се насочили към неутрални земни нюанси. 

И ако все още не е ясно, ето няколко практически анализа на цветови схеми, които грижливо подбрахме:

 

 

Червено, зелено, синьо, жълто, оранжево... На първо четене звучи пресолено, но дизайнът в крайна сметка изглежда добре. Тайната е, че всички цветове се използват като акценти на неутрален фон и се подчиняват на все пак подобни наситеност и яркост. Цветът не е грях и ако боравим добре с него се постигат хармонични резултати с артистичен привкус.

 

 

Природата винаги е източник на вдъхновение, а ако вие предпочитате да се чувствате сред природа, дори и у дома, съчетаването на кафяво-бежови нюанси няма да ви подведе. Тук трябва да следите за температурата на цвета. При комбинациите е добре да заложим на топлите прерийни, дори пустинни оттенъци и да ограничим студените. Това ще направи пространствата слънчеви и уютни.

 

 

Еклектиката като стил предполага и пъстрота. Тук за разлика от артистичната гама, ключът е в подбирането на фон, изграден от заглушени, но все пак различни по цветност тонове. На този пъстър фон се добавя още по-ярък акцент, в случая червено, и по този начин се получава симпатична симфония, която не само не е прекалена, а по своему - чаровна.

 

 

Любителите на индустриализма няма как да не предпочетат този меланж от нюанси на сиво и черно с акцентен цвят, обикновено тъмнооранжево или кафяво, който да стопли иначе тъмната и строга идилия. Комбинацията е класическа, елегантна, много лесна за постигане и винаги безпогрешна, поради неутралността на тъмните тонове, които успешно се съчетават с всякакви акцентни цветове.

 

 

За тези, които не харесват прекалената пъстрота, правилната гама определено е монохромната. С подбора на един лек и свеж кремав цвят, комбиниран с негови по-тъмни и по-светли подтонове, резултатът няма как да не е добър. Тук може да експериментирате както с неутрални, така и с тонирани цветове, а успехът се корени в изграждането на контраст на все пак подобните нюанси.

 

 

Това, което отличава земната гама от прерийната, е присъствието на студенина. Към топлите жълтеникави тонове и неутралното дърво добавете текстил в синьо и зелено, за да се получи един истински рустикален пейзаж. Комбинацията е изключително релаксираща, поради успокояващото действие на бледата синьо-зелена схема и липсата на изкрящи детайли в полезрението.

 

 

Едновременно пъстра, но и ненатрапчива, тази гама в скандинавски стил ще пасне на балансираните виждания за цвета. Може да съчетаете два или три от любимите си пастелни нюанса, заедно с растителност и акценти от метал или дърво. Хубавото е, че всеки пастелен тон седи чудесно до всеки друг пастелен тон, така че ако не харесвате розово или лилаво, може успешно да ги замените със синьо или зелено без това да повлияе негативно на цялостната концепция.

 

  Създаването на цветова гама действително не е за подценяване, а ако сте човек-максималист, изборът на един или два доминиращи нюанса за дома може да се окаже невъзможно. За добър резултат обаче, съветваме все пак да се подчините на определен принцип при осмислянето на пространствата и избора на цветове за тях, а ако въпреки всичко намирате тази задача за непосилна, екипът ни от специалисти ще се радва да помогне!