Maison&Objet: изложението в Париж | Януари 2023

Maison&Objet PARIS 2023

"TAKE CARE"

Грандиозното изложение Maison&Objet се проведе, както повелява традицията, в началото на тази година в Париж под надслова „Take care“. Събитието включи седем тематични павилиона, чрез които водещи имена в интериорния бранш от цял свят представиха своите нововъведения. Участниците, вдъхновени от мотото за устойчивост и спокойствие в дома, определиха трендовете в дизайна за идните шест месеца, когато ще се проведе и следващото издание на Maison&Objet.

Събитието се проведе в тежка за Париж обстановка, но сериозният студ и националните протести не попречиха на стотици творци да заявят своите виждания над някои от най-значимите проблеми в сферата. Цялостната идея на събитието показа, значението на правилните и осъзнати избори в дизайна като цяло, и колко е важно те да са в хармония с околната среда, за да може домът да е не само удобен и уютен, но и да спомага за щастието и дълголетието на обитателите. Почти година след началото на първата от много време насам война в Европа, парижани засегнаха и теми, отделящи специално внимание ситуацията в Украйна.

А ето и няколко тренда, които събитието затвърди, и които според нас дълго време ще останат все така актуални:

 

Модулност в диваните

Големи кресла с меки и удобни кожени или платови възглавници, които пасват на всякакъв вид пространство. Модулните системи за сядане позволяват гъвкавост и вариативност и изглеждат изключително стилно, особено в съвременните им проявления. Тренд, който определено ще се задържи още дълго!

Нов живот на старите вещи

Сякаш в последно време стана навик да подменяме мебелите у дома твърде често. Само че замисляли ли сте се някога какво причинява това на околната среда – тонове обработени текстилни, дървесни и недървесни материали отиват на сметището, а дори не са повредени. Няма нищо лошо да искаме промяна, затова експерти предлагат алтернатива: следващия път, когато се нуждаете от разнообразие  – реновирайте сами мебелта! Тя ще бъде сама по себе си уникална, а и вероятно бюджетна.

 

Близост до природата

На мода продължават яростно да бъдат естествените материали, доказали се отдавна със своите технически и естетически качества, Дърво, естествен травертин и лен са само малка част от богатата палитра, която може да внесете в дома си и сами да се уверите, че там, където има природа, има хармония!

С акцент върху светлината

Осветителните тела си остават този елемент, който с минимално усилие вдъхва изцяло нова енергия на пространствата. Тук ще сме лаконични – черен и графитеносив метал е ключът към актуалните лампи и този сезон – луксозни и семпли, те са прекрасен избор за всякакви интериорни концепции.

Цветове и нюанси

Точно както и при материалите, модерни са неутралните спокойни, дори млечни цветове, близки до земните тонове. За любителите на топлината препоръчваме всякакви комбинации на бежаво, кремаво и оранжево, а за по-строгите от вас - сиво-синьо-зелените нюанси са абсолютно задължителни. Представете си цветовете на студена скандинавска зима или на топъл южен залез. Ето това е актуално!

---

Ако и вие като нас сте се вдъхновили, сега е моментът да планирате своето пътуване а-ла-франсез идния септември – тогава ще се проведе и втората част от събитието за тази година.

 А и не е ли Париж винаги добра идея?